Style Sampler

Layout Style

Patterns for Boxed Mode

Backgrounds for Boxed Mode

All fields are required.

Close Appointment form

ΜΙΑ ΨΥΧΟΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΣΤΗΝ ΥΠΕΡΦΑΓΙΑ

icon
ΜΙΑ ΨΥΧΟΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΣΤΗΝ ΥΠΕΡΦΑΓΙΑ

Η τόσο σημαντική λοιπόν αυτή λειτουργία, η κατανάλωση τροφής, παράγει από την πρώτη κιόλας βρεφική ηλικία μια πανίσχυρη εξαρτημένη αντίδραση, η οποία συνδέει άμεσα τη τροφή με την αίσθηση ασφάλειας και ευδαιμονίας. Κατά την περίοδο ανάπτυξης του παιδιού που ο Φρόϋντ ονόμασε «στοματικό στάδιο ψυχοσεξουαλικής ανάπτυξης», οι εξαρτημένες συνδέσεις της τροφής επεκτείνονται έτσι που η τροφή καταλήγει να ταυτίζεται αυτόματα με αισθήματα όπως ότι τα σημαντικά άτομα στο περιβάλλον μας (κυρίως η μητέρα και ο πατέρας) μας αγαπούν, μας αποδέχονται, μας φροντίζουν κτλ. Γενικά δηλαδή, δημιουργείται μια ισχυρή εξαρτημένη αντίδραση που συνδέει άρρηκτα την κατανάλωση τροφής με τα βασικά αισθήματα ασφάλειας, άνεσης και ευδαιμονίας. •

Αντικατάσταση της σεξουαλικής όρεξης με την όρεξη για τροφή: Η έλλειψη σεξουαλικής ικανοποίησης δημιουργεί στρες και η κατανάλωση τροφής είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος αντιμετώπισης του στρες, λόγω των όμορφων συναισθημάτων και σωματικών αισθημάτων που προκαλεί. Για παράδειγμα, μια σύζυγος έχει υψηλή σεξουαλική ενέργεια την οποία ο σύζυγος αδυνατεί να ικανοποιήσει. Η ανικανοποίητη σεξουαλική της ενέργεια προκαλεί αφόρητο στρες στη σύζυγο η οποία όμως δεν θέλει να απατήσει τον σύζυγο, επειδή τον αγαπάει ή επειδή οι ηθικές της αρχές δεν της επιτρέπουν να πάει με άλλον άντρα. Μια εύκολη και αποτελεσματική λύση είναι η υπερβολική κατανάλωση τροφής, μέσω της οποίας η σύζυγος βρίσκει κάποια ανακούφιση.

Το σενάριο που παραθέτουμε παρακάτω λειτουργεί με συμβολισμούς και έμμεσες παροτρύνσεις, που έχουν αποδειχθεί πολύ αποτελεσματικότερες από τις άμεσες υποβολές. Στις περισσότερες περιπτώσεις όμως, για να είναι πιο επιτυχημένα και μόνιμα τα αποτελέσματα του παρακάτω υπνοθεραπευτικού σεναρίου, είναι απαραίτητο να έχει προηγηθεί κάποια θεραπευτική αγωγή βάθους, κατά την οποία έχει γίνει εντοπισμός και διεξοδική επεξεργασία των διαφόρων βαθύτερων, ψυχοσυναισθηματικών αιτίων και παραγόντων που οδηγούν το άτομο στην παχυσαρκία.

Πολλοί θεραπευτές δεν αρέσκονται ή αποφεύγουν τις θεραπείες διακοπής του καπνίσματος, εξαιτίας της απροθυμίας τους να δεχτούν την ευθύνη της συμπεριφοράς του πελάτη μετά την θεραπεία. Αν ο θεραπευτής έχει την στάση ότι ‘Εγώ (με την δική μου θεραπεία) θα σε κάνω να σταματήσεις να καπνίζεις’ , τότε η αίσθηση ευθύνης για την μετέπειτα συμπεριφορά του πελάτη είναι σχεδόν αναπόφευκτη. Πρέπει να επισημανθεί ότι ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΥΘΥΝΗ ΤΟΥ ΘΕΡΑΠΕΥΤΗ να ‘κάνει’ τον πελάτη να σταματήσει το κάπνισμα, ΑΛΛΑ να διδάξει-καθοδηγήσει τον πελάτη ΠΩΣ να σταματήσει την καπνιστική του συμπεριφορά.

Είναι απαραίτητο να γίνουν ορισμένες ερωτήσεις στον πελάτη κατά την πρώτη συνεδρία. Μερικές από αυτές τις ερωτήσεις γίνονται για στατιστικούς λόγους και άλλες για αναπληροφόρηση και άμεση χρήση κατά τη διάρκεια της θεραπείας. Όλες οι απαντήσεις πρέπει να θεωρούνται σημαντικές και να χρησιμοποιούνται ανάλογα με τις ιδιαίτερες ανάγκες του πελάτη. Οι «Βασικές» ερωτήσεις πρέπει να περιλαμβάνουν τις ακόλουθες:

• Πώς μπορώ να σε βοηθήσω σήμερα; (Γνωρίζοντας για ποιον λόγο έρχεται).
• Γιατί θέλεις να σταματήσεις το κάπνισμα;
• Πόσο καιρό έχεις να καπνίσεις;
• Ποιο είναι ο μέσος ημερήσιος αριθμός τσιγάρων που καπνίζεις;
• Έχεις ποτέ σταματήσει το κάπνισμα για ένα λογικά μεγάλο χρονικό διάστημα;
• (Αν «ναι») Είχες κάποια βοήθεια ή το έκανες μόνος σου;
• Πόσο καιρό σκέφτεσαι σοβαρά να διακόψεις το κάπνισμα;
• Θεωρείς ότι είναι τώρα η κατάλληλη στιγμή να το κάνεις;
• Πιστεύεις πράγματι ότι μπορείς να το κάνεις τώρα (με λίγη βοήθεια);
• Με ποιον τρόπο πιστεύεις (ή ελπίζεις) ότι η υπνοθεραπεία μπορεί να σε βοηθήσει;
• Για πόσο καιρό θέλεις να παραμείνεις ελεύθερος από αυτή την συνήθεια;
• Πόσος καιρός νομίζεις ότι χρειάζεται για να συνηθίσεις πλήρως να είσαι μη καπνιστής;

Η προσέγγιση της αποστροφής αγνοεί παντελώς πολλές από τις σημαντικές αρχές που περιγράφονται σε αυτή την εισήγηση. Δεν λαμβάνει υπόψη το γεγονός ότι ορισμένα μέρη της προσωπικότητας ή των συναισθημάτων του πελάτη, απολαμβάνουν και είναι ικανοποιημένα με το κάπνισμα για χρόνια – γεγονός που έχει δοκιμαστεί και «αποδειχθεί» κάθε φορά που καπνίζει ένα τσιγάρο. Δεν κάνει τίποτα για να βοηθήσει τον πελάτη «να γίνει μη καπνιστής». Εάν οι σχετικές υποβολές είναι επιτυχημένες και δημιουργηθεί φόβος του καπνίσματος στον πελάτη, το πιο πιθανό είναι να συνεχίσει να διατηρεί στο νου του σκέψεις όπως, «δεν πρέπει να καπνίζω», αντί σταδιακά να ξεχάσει τα πάντα σχετικά με το κάπνισμα. Επίσης αυτή η μέθοδος παρακάμπτει εντελώς κάθε ανάγκη του πελάτη να κάνει οποιοδήποτε είδος δέσμευσης. Ίσως το πιο σημαντικό που στερούν από τον πελάτη οι αρχές που διέπουν τη θεραπεία μέσω αποστροφής, είναι Η ΑΝΑΓΚΗ ΤΟΥ ΠΕΛΑΤΗ ΝΑ ΑΝΑΛΑΒΕΙ Ο ΙΔΙΟΣ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΗ ΚΑΠΝΙΣΤΙΚΗ ΤΟΥ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ.

«(Όνομα πελάτη), ήταν μεγάλη ευχαρίστηση για μένα να σε βοηθήσω σε αυτό και πραγματικά, σ’ ευχαριστώ για την ευκαιρία που μου έδωσες να το κάνω. Αν είναι ΕΝΤΑΞΕΙ με εσένα, θα ήθελα πραγματικά να μου κάνεις μια κλήση σε πέντε ή έξι εβδομάδες έτσι – ένα απόγευμα όταν δεν έχεις τίποτα να κάνεις για πέντε λεπτά και το σκεφτείς – απλά να μου υπενθυμίσεις ότι είσαι ακόμα ευτυχισμένος μη καπνιστής και ότι όλα είναι μια χαρά. Θα το κάνεις αυτό για μένα;»

Εξηγουμε για τις πλευρες του εαυτου με παραδειγμα κατασκευης του αρνητικου- τραυματικου συναισθηματος σε προλεκτικο σταδιο μεταξυ 21 εβδομαδας και 2 ετων στην αμυγδαλη( συναισθηματικη αντιληψη και αφομοιωση του περιβαλλοντος)

Κανενας δεν μπορει να σου πει ποιο ειναι το πιο καλο για εσενα. Ειναι απλα μεσα σου.

2 ταυτοχρονοι μηχανισμοι αναλυσης των ερεθισματων: 1 ερεθισμα,αισθητηριακη προσληψη, θαλαμος, αμυγδαλη 18 χιλιοστα του δευτερολεπτου.
2 ερεθισμα, αισθητηριακη προσληψη, θαλαμος ιπποκαμπος γνωστικη αναλυση 28 δευτερα.
Ρολο παιζει και το συναισθηματικο υποβαθρο για την αναλυση την παραπανω.

Με τη φροντιδα λοιπον αυτη πετυχαινουμε τη συναισθηματικη αλλαγη.
Η φροντιδα μας αυτη εχει τη μορφη καρδιογραφηματος.
Στη διαρκεια της υπνωσης πυροδοτεις δεν γινεται η αλλαγη εδω αλλαστη διαρκεια της ρουτινας σου.
Δεν υπαρχει παρελθον και παρον. Ολα ειναι μεσα μας στο εδω και τωρα.

1
  • Share This

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ